Kaleiwerken uitvoeren met cementhoudende kalei brengt heel wat nadelen met zich mee. Reynchemie is één van de weinige leveranciers die daarom kalei zonder cement produceert. Ontdek in dit artikel alles over het gebruik van cementvrije kalei.
Wat is kaleien?
Kaleien is een eeuwenoude techniek waarbij met een blokborstel een kalkmortel op de muur wordt aangebracht. De kalei, in een gebroken witte kleur of in de massa gepigmenteerd, behoudt de structuur van het metselwerk maar beschermt de ondergrond tegen weersinvloeden en is perfect dampdoorlatend.
Kalei geeft aan een woning, bijgebouw, tuinmuur ... een heel mooie decoratieve afwerking en is bovendien heel duurzaam.
Zowel voor nieuwbouw als restauratie en renovatie
Kaleien is een perfecte techniek om je bestaande woning of gebouw een volledige nieuwe look te geven. Het is vooral populair bij restauratiewerken, waardevolle monumenten zoals landerijen, rustieke projecten en exclusieve villa’s, maar komt ook volledig tot zijn recht bij moderne, strakke gebouwen.
Voordelen van kalei voor je muur
✅ Door een gevel af te werken met een kalkmortel zal deze goed beschermd en bestand zijn tegen allerlei weersinvloeden zoals regeninslag, wind, sneeuw en hagel.
✅ Kalei kan oneffenheden of beschadigde stenen in de gevel wegwerken, terwijl de gevelstructuur perfect behouden blijft.
✅ Een gekaleide gevel is ook op esthetisch gebied een voltreffer. Dankzij kalei creëer je een karakteristieke, charmante gevel met een authentiek en landelijk tintje.
✅ De natuurlijke kalei kan eventueel afgewerkt worden met kalk-, siloxaan- of silicaatverf, waarbij heel wat kleuren mogelijk zijn.
De vele voordelen van kalei op basis van kalk
Het gebruik van natuurlijke hydraulische kalk NHL 3.5 in onze RC Kalei biedt een aantal belangrijke technische voordelen:
Het voornaamste voordeel is de dampdoorlaatbaarheid: de kalk in kalei zorgt voor een uitstekend “ademend vermogen” waardoor vocht en zouten eenvoudig door de muur naar buiten kunnen migreren zonder verdere problemen. Gezien het onderliggende vocht eenvoudig migreert en verdampt, zullen mossen nooit voet aan de grond kunnen krijgen. Kalk zorgt ook voor een mosdodend effect.
Daarnaast heeft cementvrije kalei een zelfherstellend karakter en blijft het een bepaalde elasticiteit behouden waardoor krimpscheuren vermeden worden.
Doordat kalk, in tegenstelling tot cement, het water niet meteen afstoot, verkrijgt men bij regenachtig weer het typisch wolkeffect door het kleurverschil tussen de droge en natte stukken van de muur.
De nadelen van kalei op basis van cement
Veel kaleisystemen zijn gemaakt op basis van luchtkalk of NHL 2-kalk waaraan cement wordt toegevoegd om voldoende uitharding te bekomen.
Dergelijke cementgebonden kaleisystemen zijn absoluut af te raden op oud metselwerk; deze zijn minder duurzaam en het risico op barsten en zoutuitbloeiingen is groot. Het cement zorgt ervoor dat de kalei minder dampompen is, waardoor de waterhuishouding van het gebouw ontregeld wordt.
Concreet wil dit zeggen dat het gebruik van cement in kalei leidt tot een verminderde dampdoorlaatbaarheid, een hoger risico op krimpscheuren, geen elasticiteit, gevoeligheid aan zouten en geen mosdodende en zelfherstellende eigenschappen.
Aanbrengen van kalei of “kaleien”
Kalei mag enkel aangebracht worden op een open, gezonde, stofvrije en ongeverfde minerale ondergrond. Loshangende en oude pleister- of verflagen dienen verwijderd te worden. Hiervoor is RC Decap 1 aangewezen. Organische en atmosferische vervuiling kan eenvoudig verwijderd worden met een product zoals onze universele groenreiniger RC OS 2.
Vochtproblemen, zoals opstijgend en insijpelend vocht, moeten eerst en tijdig opgelost worden. Opstijgend vocht dient behandeld te worden met RC Drygel 80.
RC Kalei moet steeds aangebracht worden op een vochtige ondergrond. We raden steeds 2 lagen van telkens 2 à 3 mm aan. In te dik aangebrachte lagen kunnen er zich scheurtjes gaan vertonen; met de tweede laag kunnen deze echter worden dichtgestreken. Kalei kan zowel manueel strook per strook, met een blokborstel, als machinaal met een wormpomp aangebracht worden. Bij het machinaal verwerken moet men een finale afwerking doen met een vochtige blokborstel om het gewenste streepeffect te bekomen. Meer gedetailleerde gebruiksaanwijzingen van RC Kalei kan u vinden op onze technische fiche.
Manueel kan zo'n 30 m² kalei per dag geplaatst worden. Door gebruik te maken van een wormpomp kan men tot 150 m² kalei aanbrengen per dag.
Kleuren
RC Kalei van Reynchemie is naast de natuurlijke kleur (gebroken wit), ook verkrijgbaar in 29 andere kleuren. Consulteer hiervoor onze kleurenkaart. Standaard wordt pigment apart meegegeven en wordt deze bij het maken van de kaleimortel toegevoegd in de mengkuip.
Afwerkingsmogelijkheden
Nadien is het ook perfect mogelijk om een bescherming aan te brengen. De gekaleide gevel kan behandeld worden met een een hydrofobeercrème (RC Hydrocrème 4), hydrofuge (RC 805 ECO) of een impregneermiddel/anti-graffiti (RC 809 AG). Het nabehandelen met deze producten kan uw gevel verder beschermen zonder de dampdoorlaatbaarheid te verminderen.
Een extra afwerklaag kan geschilderd worden met siloxaanverf (RC Siloxcoat), kalkverf (RC Calco) of silicaatverf (RC Silica Paint). De combinatie van RC Kalei met afwerklaag RC Siloxcoat is een zeer populair systeem en heeft ook verdere voordelen zoals vuilafstotende eigenschappen, waardoor uitlopers maximaal vermeden worden.
Het is ten slotte aangeraden een plint onderaan (~1m) te behandelen met RC Siloxcoat of RC Dakacryl. Deze verven bieden een optimale bescherming tegen opspattend water.