Nieuws
Innovatieve Betonverduurzaming: De Rol van Curing Compounds

Innovatieve Betonverduurzaming: De Rol van Curing Compounds

Bij de bouw van betonnen structuren is een juiste bescherming en nabehandeling van cruciaal belang om een duurzame betonvloer te bekomen.
26/9/2024
Verder lezen

Bij de bouw van betonnen structuren is een juiste bescherming en nabehandeling van cruciaal belang om beton gedurende de eerste 28 dagen te beschermen tegen uitdroging, wat kan worden bereikt door de bekisting te laten staan, af te dekken met plasticfolie, of door gebruik te maken van curing compounds.

De term "curing compound" komt van het Engelse "to cure",
wat genezen of verduurzamen betekent, en verwijst naar nabehandelingsproducten die beton beschermen tegen uitdroging.

Niet of onvoldoende nabehandeling kan ernstige gevolgen hebben voor enerzijds de kwaliteit en levensduur van het beton, maar ook esthetisch brengt dit nadelen met zich mee. Bij een te snelle verdamping van het vocht in de betonvloer, vooral bij warme of omstandigheden met veel wind, kan dit leiden tot ongelijkmatige hydratatie van het cement.

Door het toepassen van curing compounds wordt zowel de verdamping van vocht gecontroleerd als de temperatuur tijdens het uithardingsproces van het beton. Dit zorgt voor volgende voordelen:

  • Verhoging van duurzaamheid zorgt voor een beton dat beter bestand is tegen vorst, chemische invloeden en slijtage.
  • Beperking van stofvorming maakt het beton onderhoudsvriendelijker en verlengt de levensduur van het beton.
  • Voorkomt krimpscheuren door het beton geleidelijk te laten uitdrogen wat resulteert in het behouden van de structurele integriteit van de vloer, zowel aan het oppervlak als dieper in het beton.
  • Minimaliseren van visuele onvolkomenheden zoals kleurverschillen, oppervlakteonregelmatigheden en windbarstjes of craquelé.

Er zijn verschillende soorten curing compounds beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Bij Reynchemie bieden zowel watergedragen als solventgedragen curing compounds aan.

Watergedragen Curing Compound - RC 114

gesluierd voegen RC 114 is een curing compound gebaseerd op een emulsie van paraffine in water. Het product is milieuvriendelijk, niet-ontvlambaar en heeft een lagere geur. Dit maakt de curing compound veiliger voor de omgeving en eenvoudiger uit te voeren.

Solventgedragen Curing Compound - RC 111

gesluierd voegen RC 111 biedt een snelle droogtijd (ongeveer 1 uur) en vormt een dichte film op het betonoppervlak. Het product is breed toepasbaar en geschikt voor gebruik in diverse omgevingscondities, inclusief hoge luchtvochtigheid en lage temperaturen.

Een duurzame betonvloer in 3 stappen

Een Curing compound wordt zo snel mogelijk na de plaatsing van het beton, onmiddellijk na het verdampen van het ‘bleeding water’ of na het eindigen van het polierwerk aangebracht met een rugsproeier, rol of borstel. Van essentieel belang is dat het product in een gesloten en gelijkmatige laag op het oppervlak aangebracht wordt, zonder plasvorming.

Eenmaal het beton uitgedroogd is (na 28 dagen) kan de beschermlaag, indien gewenst, verwijderd worden. De watergedragen curing compound, RC 114, kan verwijderd worden door het gebruiken van een hogedrukreiniger. De solventgedragen curing compound, RC 111, kan zowel mechanisch (schuren of slijpen) als chemisch (RC Betostrip) verwijderd worden. Afhankelijk van het oppervlak, is het mogelijk om een combinatie van verwijderingsmethoden toe te passen.

Na het verwijderen van de curing compound is het raadzaam om de betonvloer te beschermen met een beton verharder (RC M040 of RC M050-LIT) of impregneermiddel (RC M060+).

Combinatie curing compound en betonsealer

Ter vervanging van de traditionele curing compounds, kan men ook gebruik maken van een combinatie curing compound en betonsealer, namelijk RC M040. De doorzichtige, op natriumsilicaat gebaseerde impregnatievloeistof controleert de verdamping van vocht en temperatuurschommelingen in de betonvloer. Tijdens het uitdrogingsproces van de betonvloer, maakt RC M040 de toplaag tot 33% harder, waardoor deze minder stoffig wordt en minder gevoelig is voor dooizouten, vloeistoffen en chemicaliën.

Om de levensduur van uw betonvloer te optimaliseren, is een regelmatig onderhoud met RC Concrete clean+, een betonvloerreiniger op basis van natriumsilicaat, aangeraden.

Deel deze post

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* Verplicht

Offerte of persoonlijk advies nodig?

Onze ervaren adviseurs komen je persoonlijk advies geven op de werf.