Nieuws
Isolerende Kalkpleisters

Isolerende Kalkpleisters

Het gebruik van isolerende kalkpleisters biedt zowel thermische als akoestische isolatie voor zowel binnen- als buitentoepassingen, met als doel energiebesparingen verbeterd wooncomfort.
21/8/2024
Verder lezen

Het gebruik van isolerende kalkpleisters biedt zowel thermische als akoestische isolatie voor zowel binnen- als buitentoepassingen, met als doel energiebesparing en verbeterd wooncomfort. Kalkpleisters zijn dampdoorlatend, wat helpt vochtproblemen te voorkomen en een gezonder binnenklimaat creëert. Een belangrijk voordeel van isolerende kalkpleisters, vooral bij historische gebouwen, is dat ze het oorspronkelijke uiterlijk van het pand volledig behouden. In tegenstelling tot dikke buitengevelisolatiepakketten, die de karakteristieke uitstraling van een historisch gebouw kunnen veranderen of zelfs verbergen, passen kalkpleisters zich aan de bestaande structuur aan. Dit betekent dat de authentieke gevel blijft behouden, zonder afbreuk te doen aan de esthetische en historische waarde van het gebouw. Ze worden vaak samengesteld met natuurlijke hydraulische kalk (NHL) als bindmiddel en isolerende vulstoffen zoals gerecycleerde glasparels, kurk of hennepvezels.

Isolerende pleisters met kurk bieden natuurlijke isolatie en zijn volledig hernieuwbaar. Kurkpleisters zijn dampdoorlatend, wat helpt om vochtproblemen te voorkomen, en ze bieden uitstekende akoestische isolatie. Dit maakt ze ideaal voor milieubewuste projecten. Echter, de beschikbaarheid kan variëren, en aangezien het merendeel van de kurk uit Portugal komt, kan dit door de totale CO₂-voetafdruk een minder gunstige keuze maken voor projecten in de Benelux.

Hennepvezels zijn een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal dat snel groeit en volledig biologisch afbreekbaar is. Pleisters op basis van kalk en hennep zijn dampdoorlatend, wat helpt om vochtproblemen te voorkomen, vergelijkbaar met kurk. Hoewel hennepvezels mogelijk minder mechanische sterkte hebben in vergelijking met andere isolerende pleisters, is dit vaak geen probleem bij toepassingen waar geen zware belasting op de pleister wordt uitgeoefend, zoals bij binnen- en buitenpleisters. Daarnaast hebben hennepvezels van nature brandwerende eigenschappen en zijn goed bestand tegen insecten en schimmels, wat ze extra geschikt maakt voor duurzaam bouwen. Dit maakt pleisters op basis van kalk en hennep een robuuste, veilige en milieubewuste keuze, vooral in omgevingen waar verhoogde duurzaamheid en veiligheid gewenst zijn. Bovendien draagt het gebruik van hennep bij aan een lagere CO₂-voetafdruk, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor milieubewuste projecten.

Perliet is een lichtgewicht materiaal met uitstekende brandwerende eigenschappen en goede thermische isolatie. Dit maakt perlietpleisters gemakkelijk te verwerken en zeer geschikt voor toepassingen waar brandveiligheid een prioriteit is. Hoewel perliet dampdoorlatend is, biedt het niet dezelfde mate van ademendheid als natuurlijke materialen zoals kurk of hennep.

Glasparels zijn een veelbelovend type isolerend materiaal dat wordt gebruikt in pleisters vanwege hun uitstekende thermische eigenschappen. Deze pleisters zijn een milieuvriendelijke keuze omdat ze vaak gebruik maken van gerecycleerde glasparels. Ze bieden een goede thermische isolatie en hebben een lage dichtheid, wat betekent dat ze lichtgewicht zijn en gemakkelijk aan te brengen zijn. Hoe lager de dichtheid van een isolerende pleister hoe beter het isolerend vermogen van dit materiaal is.

Een isolerende pleister zelf maken

Je kan zelf een isolerende pleister maken door natuurlijke hydraulische kalk (NHL) te combineren met isolerende vulstoffen zoals gerecycleerde glasparels, kurk of hennepvezels.

BATICHANVRE is op basis van natuurlijke hydraulische kalk van Saint-Astier®, speciaal geformuleerd om mortels en beton aan te maken met ISOCANNA (Hennep). Deze kalkmortel is speciaal ontworpen voor hennepmortels en voldoet aan de Franse normen LMDC N° ET/09.172e. De standaardverhouding voor het aanmaken van een isolerende pleister is 2 zakken Batichanvre (25kg/zak) en 1 zak Isocanna (20kg).

Neem hiervoor steeds met ons contact op met onze technisch adviseurs om de correcte isolerende waarde te bekomen.

Kant-en-klare oplossingen

Daarnaast bieden we een kant-en-klare isolerende pleister aan, namelijk het toonaangevende NOVASKIN® gamma. Het gamma bestaat uit enerzijds een isolerende onderpleister, anderzijds een ultrafijne afwerkingspleister.

NOVASKIN® Thermo Plus is een lichtgewicht thermisch en akoestisch isolerende grondpleister in poedervorm voor zowel binnen-als buitentoepassingen op basis van Natuurlijke Hydraulische kalk (NHL) van Saint-Astier® volgens de EN 9981-1.

Met een objectief beproefde isolatiewaarde van de pleister van (λ)0,0793 W/m•K bekomt men een R-waarde van 1,26 m²·K/W bij 10 cm dikte. Door de lage densiteit komen we op een verbruik van slechts 0,35 kg/m²/mm dikte, wat aanzienlijk lager is dan traditionele kalkpleisters. Deze pleister kan verder afgewerkt worden met de NOVASKIN® Coating.

R-Waarden van NOVASKIN® Thermo Plus

Laagdikte (cm) R-Waarde (m²·K/W)
2 0,25
4 0,50
6 0,76
8 1,01
10 1,26

NOVASKIN® Coating is een ultrafijne afwerkingspleister voor zowel binnen- als buitentoepassingen op basis van Natuurlijke Hydraulische Kalk (NHL) van Saint-Astier®. De pleister heeft een uitstekende hechting op NOVASKIN® ThermoPlus, maar kan ook gebruikt worden op EcoMortar R100 of Ecomortar R50.

Voor meer informatie over isolerende pleisters of voor prijs- en staalaanvragen, neem contact op via ons contactformulier. Wij helpen u graag bij het vinden van de beste oplossing voor uw bouw- of renovatieproject.

Deel deze post

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* Verplicht

Offerte of persoonlijk advies nodig?

Onze ervaren adviseurs komen je persoonlijk advies geven op de werf.